Стрюківська громада
Одеська область, Березівський район

ПОСЛУГИ УБД

Дата: 25.10.2023 16:41
Кількість переглядів: 32

Як зареєструватися у центрах зайнятості – філіях Хмельницького ОЦЗ під час  карантину? | Красилів РДА

ПОСЛУГИ   УБД

Служба зайнятості має в арсеналі широкий спектр послуг для воїнів, які повернулися з фронту: підбір постійної або тимчасової роботи; організація професійної підготовки або перепідготовки, підвищення кваліфікації; надання ваучера на навчання; надання організаційної, правової та фінансової підтримки безробітним, які виявили бажання розпочати підприємницьку діяльність, ін. Крім цього, УБД мають можливість отримати індивідуальні консультаційні, інформаційні та профорієнтаційні послуги, що сприяють прискоренню їхнього працевлаштування.

 

ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА. КОМПЕНСАЦІЇ  РОБОТОДАВЦЯМ.

На сьогоднішній день існує декілька програм зі стимулювання роботодавців за працевлаштування учасників бойових дій та осіб з інвалідністю:

  • - компенсація у розмірі 50% від фактичних витрат на оплату праці, але не більше від мінімальної зарплати (Постанова 124).

Для отримання компенсації роботодавець подає до центру зайнятості заяву згідно з встановленою Порядком формою (протягом 2-х місяців з дня працевлаштування).

Термін виплат – 6 місяців за кожний непарний місяць.

 

  • - компенсація роботодавцям фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю (І та ІІ групи) (Постанова 893).

За працевлаштування особи з інвалідністю з І групою компенсують 100 тисяч гривень, з ІІ – 67 тисяч гривень.

Для отримання компенсації роботодавець протягом 90 календарнихд нів з дня працевлаштування особи з інвалідністю подає центру зайнятості за місцем провадження його господарської діяльності:

заяву;

копію наказу (розпорядження) про прийняттяна роботу;

копію документа, що підтверджує придбання допоміжного засобу (договір, рахунок-фактура (рахунок, квитанція, накладна);

відомості про господарськудіяльність (під час воєнного стану не подається).

Способи подачі:

- у паперовій формі - особисто до ЦЗ;

- в електроннійформі - шляхом надсилання заяви з накладенням електронного підпису на офіційну адресу електронної пошти ЦЗ.

Рішення про надання або відмову в наданні омпенсації приймається регіональним центром зайнятості протягом 10 робочих днів з дня подання документів.

Компенсація виплачується роботодавцю протягом 5 робочих днів з дня прийняття рішення про надання компенсації на його банківський рахунок у форматі IBAN.

 

ВАУЧЕР НАНАВЧАННЯ

Є програми, пов’язані з навчанням населення. Бажаючі безкоштовно отримати нову професію або підвищити кваліфікацію мають можливість отримати ваучер на навчання. Держава профінансує вартість вашого навчання в сумі  до 26 840 грн (у межах вартості навчання).

Ваучер надається особам «до пенсійноговіку», які мають професійно-технічну або вищу освіту. 

Хто може отримати ваучер:

  • особи віком 45+  і страховий стаж 15 років і більше

  •  звільнені з військової служби в зв’язку із скороченням штату або за станом здоров’я, з вислугою понад 10 років

  •  учасники АТО, які не досягли пенсійного віку

  •  внутрішньо переміщені особи

  •  особи з інвалідністю

  • звільнені після позбавлення свободи внаслідок збройної агресії проти України

  • особи, які отримали поранення або захворювання внаслідок військової агресії перебуваючи в районах бойових дій.

 

Як отримати ваучер?

Обрати професію, заклад освіти → звернутись до СЗ та подати необхіднідокументи → отримати ваучер → укластидоговір на навчання з навчальним закладом

Ваучер - цереальний шанс здобути нову професію чи підвищити кваліфікацію. Для роботодавців – це шанс мати необхідний кваліфікований персонал.

Протягом січня-вересня 2023 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Одеською службою зайнятості видано 488 ваучерів.

 

ГРАНТ  ДЛЯ   ВЕТЕРАНІВ

З минулого року Уряд впровадив низку заходів і програм, що допомагають українцям працевлаштуватися. В тому числі деякі програми стимулюють відкриття нових бізнесів, які, в свою чергу, покликані створювати нові робочі місця та сплачувати податки, такі необхідні для державного бюджету.

З квітня 2023 року Уряд запровадив  нові грантові програми для ветеранів на започаткування або розвиток власного бізнесу. Грант надається на суму від 250 тис. грн до 1 млн грн, при умові створення від 1 до 4 нових робочих місць.

Розмір гранту, який надається одному отримувачу, визначається відповідно до його суми запиту та не може перевищувати:

250 тис. гривень для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, які також можуть бути зареєстровані як фізична особа-підприємець, із зобов’язанням створення одного нового робочого місця після отримання гранту та працевлаштуванням одного найманого працівника;

500 тис. гривеньдля дружини або чоловіка ветерана, за умови створення двох нових робочих місць після отримання гранту та працевлаштування двох найманих працівників;

1 млн гривень для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрованих як фізична особа-підприємець, за умови створення чотирьох нових робочих місць та працевлаштуванням чотирьох найманих працівників, з яких не менше двох мають бути учасниками бойових дій та/або особами з інвалідністю внаслідок війни.

Гранти у розмірі 500 тисяч та мільйона надаються на умовах співфінансування: 30% грошей у розвиток бізнесу вкладає отримувач гранту, 70% – держава.

 

Все достатньо просто:

заява + бізнес-план → в Дію → Ощадбанк здійснює скорінг → Одеський ОЦЗ проводить співбесіду → Державний ЦЗ приймає рішення→ підписання договору та відкриття рахунку → отримання коштів та почат роботи.

 

Використати грант у повному обсязі та створити нові робочі місця необхідно протягом 6 місяців з дати отримання коштів на рахунок.

 

Для надання інформаційної та методичної підтримки бажаючим скористатись зазначеною програмою Одеським ОЦЗ організовано щотижневе проведення навчальних онлайн-семінарів за темами «Кредитування бізнесу» та «Бізнес-планування». ДНЗ «Одеський ЦПТО ДСЗУ» проводить коротко строкове онлайн навчання  щодо підготовки бізнес-планів на мікрогранти/гранти.

 

НАВЧАННЯ  УБД  АБО ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ В НАСЛІДОК ВІЙНИ

З 19 вересня 2023 року набула чинності постанова Кабміну відповідно до якої, незважаючи на те чи має статус безробітного чи ні, учасник бойових дій безкоштовно може навчатися у Центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

Терміннавчання – до 6 місяців.

Вартість не обмежена – за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціальногострахуванняУкраїни. Служба зайнятостіоплачує і навчання, і проїзд, і медичнийогляд.

Видинавчання:

Первинна профпідготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації, у т.ч. КЦП).

 

Кроки реалізації проєкту:

  • Обрати професію, ЦПТО.

  • Звернутись до СЗ та подати необхідні документи:

- онлайн-заява на порталі ДСЗ;

- особисто подати документи до ЦЗ;

  • ЦЗ протягом 5 роб. днів приймає рішення.

  • ЦЗ протягом 3-х роб. днів з дня прийняття рішення інформує про прийняте рішення та про дату початку профнавчання.

  • ЦЗ видає направлення на профнавчання в паперовій або лектронній формі.

  • Здобувач освіти підпису є з навчальним закладом договір про навчання та приступає до навчання.

 

З більш детальною інформацією можна ознайомитися на порталі Державної служби зайнятості в розділі «Навчання» / «Навчання учасників бойовихдій та осіб з інвалідністю в наслідок війни»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень