Стрюківська громада
Одеська область, Березівський район

Пілотний проєкт «Посилення спроможності закладів охорони здоров'я та формування стійкості працівників медичної сфери»

Дата: 11.09.2023 10:03
Кількість переглядів: 123

На зображенні може бути: 12 людей, люди навчаються та текст

«Такий проєкт – це неоціненна підтримка для психологів, які потім нададуть фахову допомогу своїм пацієнтам, ба більше – своїм колегам лікарям. Підтримка одне одного – це наш природний антидот, саме він в основі стійкості нашого народу. Ми вміємо допомогти розправити крила тим, хто опинився у стані своєї найбільшої вразливості. Це навчання показало мені, як багато я можу ще дати своїй країні, своїм людям»

✔️ Такий відгук про навчання в рамках проєкту «Посилення спроможності закладів охорони здоров'я та формування стійкості працівників медичної сфери» залишила психологиня Запорізької дитячої лікарні №5 Анастасія Шайхет.

📍 З нею погоджуються й інші учасники проєкту. Здебільшого вони кажуть: навчання було своєчасним, професійним, практичним.

❗️Проєкт «Посилення спроможності закладів охорони здоров'я та формування стійкості працівників медичної сфери» реалізується у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська.

🏥 Головна мета – підсилити новими компетенціями психологічні служби в лікарнях, зокрема, навчити фахівців надавати підтримку і пацієнтам, і лікарям.

🔹 Учасниками проєкту є 9 лікарень регіонального рівня Запорізької, Миколаївської, Харківської областей. Участь у навчанні взяли 15 психологів. Вони опановували сучасні навички кризового консультування, методики з екстремальної психології, навчилися підвищувати стійкість – свою та інших.

👨🏼‍🏫 Лекції останнього тижня навчання були присвячені темам: Особливості консультаційної практики з клієнтами, які мають важкі наслідки бойових дій; Психологічна підтримка лікарів, середнього та молодшого медперсоналу лікарень. Особливості групової роботи з медичними працівниками; Резильєнтність. Стратегії життєстійкості особистості фахівця, управлінського та медичного персоналу в умовах війни. А під час тренінгів навчалися роботі з персоналом та тренували власну стійкість.

👩🏽‍💻 Загалом навчальна програма підвищення кваліфікації психологів складалась з 16 онлайн-тренінгів (кожен тривалістю 90-120 хвилин).

👩🏻‍⚕️ На черзі – практичне застосування отриманих навичок та знань. Найближчі два місяці психологи надаватимуть допомогу медичним працівникам, пацієнтам, їх родичам. Крім того, на них очікують супервізії – разом з експертами проєкту будуть розбирати, знаходити оптимальні рішення особливо складних випадків.

💬 «Цей проєкт – ніби ковток свіжого повітря серед того страху, що зараз відбувається навколо. Ми перебуваємо в постійному стресі, втрачаємо свій ресурс. Але під час навчання щодня наша команда зростала професійно, і це дуже важливо, що з’явилася така можливість. Проєкт не просто об’єднав нас як фахівців, він зробив з нас справжніх супергероїв, які стоять на сторожі ментального здоровʼя українців», – наголосила психологиня з Миколаєва Юлія Лосицька.

☑️ Крім вдосконалення навичок та підвищення власної резильєнтності, один з ключових підсумків навчачання в рамках проєкту – встановлення стійких професійних комунікацій між його учасниками. Так, наприклад, психологи з Запоріжжя, які працюють в міському дитячому лікувальному закладі, та фахівці з обласної психіатричної лікарні спільно організували комплексну підтримку для всієї родини, для кожного члена сім’ї, що безумно забезпечило високу ефективність допомоги.

ℹ️ Пілотний проєкт «Посилення спроможності закладів охорони здоров'я та формування стійкості працівників медичної сфери» реалізується Координаційний центр КМУ / Mental Health UA та ГО Безбар'єрність у співпраці з Міністерство охорони здоров'я України, Департаментами охорони здоров'я Миколаївської, Запорізької та Харківської областей.

#тияк

На зображенні може бути: 17 людей та текстНа зображенні може бути: 15 людей та текстНа зображенні може бути: 18 людей, люди навчаються та текст


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень