Стрюківська громада
Одеська область, Березівський район

Люди повинні знати, що про них піклуються, вони повинні відчувати підтримку.

Дата: 18.08.2023 21:56
Кількість переглядів: 28

На зображенні може бути: 1 особа, усміхається, навчається, окуляри, лікарня та текст

Люди повинні знати, що про них піклуються, вони повинні відчувати підтримку. Сама в цьому переконалася не раз. Я звичайна людина, але мене не залишили одну у важкі часи», – каже сімейна лікарка Михайлівсько-Рубежівська амбулаторія ЗПСМ Ірпінської громади Київської області Тетяна Петрова. Вона попри все залишається в професії та допомагає людям.

👩🏼‍⚕️Пані Тетяна каже, що за 40 років професійної діяльності життєві обставини вже змушували покинути роботу кілька разів, але вона все одно поверталася. Ба більше, завжди намагалася опановувати нові навички та знання.

📝 Нещодавно пройшла навчання ВООЗ mhGAP й тепер знає та може надавати підтримку людям з тривожними розладами, безсонням, проявами стресу та депресії. За її словами, ця допомога з початком повномасштабної війни стала дуже затребуваною. Особливо після тимчасової окупації села.

🔹Люди приходять й говорять, каже лікарка. Тим, хто досі не може наважитись розказати, вона допомагає розкритись. Цього теж навчають за програмою World Health Organization (WHO) mhGAP. Якщо людина потребує підтримки спеціалізованого фахівця, то сімейний лікар направляє до нього. Все це робиться максимально толерантно, конфіденційно – так, аби людині було комфортно та зрозуміло, що вона отримує необхідну допомогу.

🔸Що таке вчасна підтримка, пані Тетяна знає з власного досвіду. Сім років тому вона втекла від російської навали з рідного Луганська. Працювала у військовому шпиталі тут, в Михайлівці-Рубежівці. Повномасштабне вторгнення Росії та окупація знову змусили її евакуюватися. Повернулася відразу після звільнення села й погодилася стати сімейним лікарем. Каже, відчувала, що потрібна саме тут і зараз.

💬 «Зараз кожен другий пацієнт, який до мене звертається, потребує підтримки. Багато травмованих не стільки фізично, скільки психічно. У деяких через це загострились хронічні захворювання. І часто успіх одужання залежить від того, чи вчасно вони отримують допомогу», - розказує Тетяна Петрова.

🏥 Саме для того, аби мати можливість надавати комплексу допомогу, в амбулаторії з’явився центр психологічної підтримки «Дбаю про себе» завдяки Проєкту USAID Ukraine - USAID Україна «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я». Тут проводять індивідуальні консультації, групові заняття для подолання ментальних розладів. Тому для багатьох з майже 4 000 жителів громади, цей центр разом з лікарем Петровою став справжнім порятунком від травматичного досвіду війни та окупації.

#тияк

На зображенні може бути: лікарня та текстНа зображенні може бути: карта, лікарня та текстНа зображенні може бути: 6 людей, лікарня та текстНа зображенні може бути: 1 особа, усміхається та лікарня


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень