Стрюківська громада
Одеська область, Березівський район

Сьогодні розповідаємо про ознаки торгівлі людьми та як себе убезпечити від такої ситуації.

Дата: 15.08.2023 22:12
Кількість переглядів: 42

На зображенні може бути: 1 особа та текст

Сьогодні розповідаємо про ознаки торгівлі людьми та як себе убезпечити від такої ситуації.

👆 Людина не одразу може розпізнати, що потрапила в ситуацію торгівлі людьми. Та існують ознаки, які свідчать про проблему. Якщо ви помітили хоча б одну з них — негайно дійте ❗

🔸 Пропозиція роботи без завчасно обговорених умов праці, з високою заробітною платою, але договір складений мовою, яку ви не розумієте.

🔸 Відмова в екстреній медичній допомозі вам чи вашій дитині, обмеження сну, відпочинку та харчування.

🔸 Забрали ваш паспорт чи документи вашої дитини, мобільний телефон чи інші засоби зв’язку.

🔸 Обмеження вашого пересування в населеному пункті, де перебуваєте. Змушують жити чи працювати в замкнених приміщеннях.

🔸 Пропозиція фінансової допомоги для втягування вас у боргову кабалу.

🔸 Примус чи спонукання до дій сексуального характеру із застосуванням психологічного тиску, маніпуляцій або фізичного насильства.

🟩 Для того щоб не потрапити в ситуацію торгівлі людьми, слід дотримуватися таких правил:

✅ Надавайте свої документи чи документи вашої дитини лише офіційним особам.

✅ Зробіть фото або копії ваших документів. Збережіть їх на телефоні чи надішліть їх собі на електронну пошту. Якщо у вас виникла проблема з документами за кордоном (загубили чи втратили) — негайно зверніться до посольства чи консульства України в країні, де перебуваєте.

✅ Заповнюйте та оформлюйте всі документи самостійно. Не довіряйте оплату послуг іншим людям. Не позичайте в когось кошти, якщо попередньо не проговорили умови або вони нечіткі. Це унеможливить спробу торгівців людьми затягнути вас у боргову залежність.

✅ За жодних умов не залишайте свій паспорт чи будь-який інший документ як заставу. Не віддавайте нічого посереднику чи потенційному роботодавцю “для реєстрації”. Якщо укладаєте контракт — переконайтеся, що він написаний мовою, яку ви розумієте. Якщо ви не розумієте хоч одного пункту — не підписуйте його.

✅ Якщо ви приїхали за кордон — зателефонуйте чи прийдіть особисто до посольства України в країні, якій перебуваєте. Повідомте, де зупинилися, для реєстрації, дізнайтеся про закони країни, в якій ви перебуваєте чи куди збираєтеся поїхати. Поцікавтеся, як отримати статус біженця, посвідку на тимчасове чи постійне місце проживання. Ознайомтеся з правилами офіційного працевлаштування.

✅ За жодних обставин не передавайте незнайомцям свій мобільний телефон чи інші засоби зв’язку. Не вірте незнайомим, випадковим особам, пам’ятайте — вони можуть бути причетні до торгівлі людьми. Подбайте про кодове слово чи знак, який означає, що ви в небезпеці та потребуєте допомоги. Повідомте його рідним та близьким.

✅ Щодня спілкуйтеся зі своїми рідними та близькими, повідомляйте їх про своє місце перебування та про пропозиції, які отримуєте стосовно поселення, навчання, працевлаштування тощо.

✅ Завантажте словник чи розмовник країни, в якій перебуваєте, це потрібно для того, щоб ви могли без проблем звернутися в службу екстреної допомоги.

Як отримати безоплатну правничу допомогу ❓

✅ Щоб отримати усну консультацію, телефонуйте до контактного центру системи БПД за номером: 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні. Контактний центр працює в будні з 8:00 до 18:00

✅ Номер для дзвінків з-за кордону: +38 044 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку)

✅ Зателефонувати з Telegram: https://t.me/+380677213103

✅ Якщо вам зручно отримати правничу допомогу письмово, напишіть у телеграм-бот https://t.me/LegalAidUkraineBot

✅ Або зверніться до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень