Стрюківська громада
Одеська область, Березівський район

Про трудові відносини в умовах обмеженого електропостачання

Дата: 08.02.2023 11:01
Кількість переглядів: 67

Воєнна агресія рф та ракетні удари по об’єктам критичної інфраструктури є причиною екстрених, аварійних чи стабілізаційних відключень електропостачання, що впливають на роботу як організацій та підприємств, так і на працівників, які на жаль за таких умов не завжди можуть виконати той об’єм роботи, який повинні.

Про трудові відносини в умовах обмеженого електропостачання розповів юрист Подільський місцевий центр з надання БВПД Сергій Морозов в інтерв’ю каналу «ПЕТ».

❓Чи можна кваліфікувати відсутність електроенергії за таких умов, як форс-мажор, який спричиняє вимушений простій працівника і чи впливе це на його заробітну плату

💬Зникнення електроенергії 💡 можна кваліфікувати як форс-мажор, який спричиняє вимушену зупинку роботи працівника. Більше того, зникнення світла не може статися з вини працівника саме за таких обставин, у яких сьогодні перебуває наша країна.

Що стосується 💰оплати праці за таких обставин, то Кодекс законів про працю зобов’язує роботодавця оплачувати простій працівнику, якщо той стався не з його вини, у розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

❓Чи може роботодавець не платити за простій

💬Фактично за законом через відсутність електроенергії роботодавець повинен нести всі пов’язані з цим збитки, і виплатити зарплату за час простою або ж забезпечити співробітника альтернативним джерелом енергії, наприклад, акумуляторами, 💻 ноутбуками з батареєю, що можуть працювати без під’єднання до мережі тривалий час, генератором тощо.

❓Чи можлива дистанційна робота в разі відключення електроенергії

💬Організація робочого процесу у форматі 👩🏻‍💻дистанційної роботи можлива, однак потрібно врахувати той факт чи зможе працівник виконувати свої повноваження під час тривалої відсутності електропостачання.

❓Чи є можливість змінити режим роботи працівників у разі відсутності електроенергії

💬У випадку почергових графіків відключення електроенергії для забезпечення виконання працівником своїх повноважень, можна змінити час початку роботи, щоб робочий день починався/закінчувався до або після таких відключень. Також можна перенести час обідньої перерви, щоб вона співпадала з періодом відключення. Це не є порушенням прав працівника, а для роботодавцю це варіант, який дозволить йому уникнути зайвих витрат.

❓Чи зменшеться заробітна плата у разі зміни режиму роботи працівника

💬Оплата праці за неповний робочий день або неповний робочий тиждень буде здійснюватися пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку. А у випадку застосування роботодавцем такого варіанту врегулювання трудового відносин, як зупинення трудового договору, працівник взагалі не буде отримувати заробітну плату протягом часу зупинення дії трудового договору.

❓Що повинні знати працівники або на що звертати увагу у даній ситуації

💬Хотілося б зазначити, що оплата праці є конституційною гарантією, і воєнний стан не є виключенням. Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для реалізації права працівників на своєчасне отримання зарплати.

❗️Однак потрібно знати і пам’ятати:

👉Якщо із працівником не укладено письмового договору з нефіксованим робочим часом, а просто не нараховується та не виплачується зарплата за час відсутності електроенергії – це незаконно.

👉Якщо роботодавець не оплачує простій, у такому разі він має забезпечити працівника засобами для віддаленої роботи без електроенергії – генераторами, акумуляторами, ноутбуками з батареями тощо.

👉Зникнення електроенергії, через ворожі обстріли, зумовлює невиконання роботи, яке відбувається не з вини працівника, а тому заробітна плата має зберігатися.

Трудові відносини в умовах обмеженого електропостачання


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень