Стрюківська громада
Одеська область, Березівський район

?? Чому патронатне виховання має бути доступним у кожній громаді?

Дата: 16.12.2021 13:37
Кількість переглядів: 96

На зображенні може бути: дитина та текст

Коли біологічні сім’ї в Україні стикаються з труднощами та не можуть опікуватись своїми дітьми, часто вони вважають найкращим рішенням перевести дитину у заклад. Проте розлука з батьками або втрата батьків сама по собі є травмуючою подією, а влаштування в інтернатний заклад ще більше зумовлює стрес і переживання у цих дітей.

Тому задля того, аби зменшити ризики для дитини, у громадах зараз все більше практикується послуга ??патронатного виховання, що спрямована на тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини на період подолання її батьками або опікунами складних життєвих обставин.

Дуже важливу роль у цьому процесі відіграє патронатний вихователь, який за участю членів сім’ї надає послуги з догляду та реабілітації дитини у її сім’ї. Патронатний вихователь або патронатна сім’я можуть уберегти дитину від навантаження та зробити цей період в житті більше безпечним, спокійним, а інколи навіть і наближеним до життя, яким раніше жила дитина.

Разом з цим спеціалісти працюють з її біологічними батьками над можливістю повернення дитини у сім’ю. Якщо це неможливо — відбувається процес позбавлення батьківських прав та подальшого влаштування дитини на усиновлення або у сімейну форму виховання (опіка, прийомна родина, ДБСТ).

Як патронат допомагає дитині?

???? дитина зберігає контакти з родичами і друзями;

???? може ходити до тієї самої школи і жити в тій самій громаді;

???? може спілкуватись з батьками у супроводженні фахівця із соціальної роботи;

???? отримує належний догляд і умови для навчання і розвитку;

???? зазнає меншого стресу, ніж при розміщенні в інституційний заклад.

Створення послуги патронатного виховання у громаді — це багатоетапний і відповідальний процес, який передбачає:

???? раннє виявлення та оцінку потреб сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах;

???? підтримку біологічних батьків;

???? відбір, підготовку та створення патронатних сімей;

???? супровід діяльності патронатних сімей;

???? роботу з потенційними усиновлювачами та опікунами;

???? навчання спеціалістів соціальної сфери.

???? В Україні МБО “Партнерство “Кожній дитині” Partnership for Every Child / Кожній дитині має великий досвід зі створення послуги патронатного виховання. Лише протягом грудня цього року в Костянтинівці, Слов’янську, Покровську та Лимані в рамках проєкту “Спільно” відбуваються тренінги для фахівців з підготовки кандидатів у патронатні вихователі, а також надається дистанційна підтримка патронату.

Переходьте за посиланням та дізнавайтесь про наявний досвід громад, які створили послугу патронатного виховання завдяки проєкту “Спільно” https://www.unicef.org/ukraine/spilno/testimonials

? Проєкт #СПІЛЬНО впроваджується UNICEF Ukraine та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW) Посольство Німеччини в Києві / Deutsche Botschaft Kiew.

В Консорціум входять Українська мережа за права дитини, Надія і житло для дітей, Partnership for Every Child / Кожній дитині, СОС Дитячі Містечка Україна та ГО "Соціальна Синергія".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень