Стрюківська громада
Одеська область, Березівський район

"Дорожня карта" для осіб, які постраждали від домашнього насильства, гендерної дискримінації та торгівлі людми

Дата: 20.07.2021 14:33
Кількість переглядів: 151

Фото без описуПроблема насильства в сім’ї, на жаль, була і залишається в Україні актуальною. Більше 50% населення країни потерпали від домашнього насильства впродовж свого життя. Причому 30% зазнавали насильства у дитячому віці. Крім того, у більшості випадків постраждалі від домашнього насильства не повідомляють про це правоохоронні органи.

Домашнє насильство — це  діяння  або бездіяльність між членами сім’ї або родичами, зокрема, між колишнім подружжям, незалежно від того, чи зареєстровано їх шлюб та чи проживають вони спільно.

Формами домашнього насильства є:

 — фізичне (ляпаси, штовхання, щипання, заподіяння тілесних ушкоджень, позбавлення волі, залишення в небезпеці, ненадання допомоги);

— сексуальне (будь-які діяння сексуального характеру, вчинені відносно дорослої особи без її згоди або дитини незалежно від її згоди, або вчинені в присутності дитини);

—  психологічне (образи, погрози, приниження, переслідування, контроль, що  спричиняють невпевненість, нездатність захистити себе);

— економічне (позбавлення житла, їжі, одягу, коштів чи документів, перешкоджання в отриманні лікування, примушування до /заборона працювати чи навчатися).

Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» встановлені спеціальні заходи, які застосовуються до кривдника. Мова йде про терміновий заборонний та обмежувальний приписи.

Якого покарання слід очікувати тим, хто вчиняє домашнє насильство?

         Стосовно кривдника може бути винесено терміновий заборонний припис, який зобов’язує залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи терміном до 10 днів.

Інші можливі механізми захисту від домашнього насильства – обмежувальний припис, взяття на профілактичний облік та проведення профілактичної роботи, а також направлення для проходження програми для кривдників. Ці заходи забороняють кривдникові мешкати з постраждалою особою в одному приміщенні та будь-яким чином взаємодіяти з нею на термін до 6 місяців.

Якщо дії правопорушника будуть кваліфіковані як адміністративне правопорушення, то йому на перший раз загрожує штраф від 170 – 340 грн, громадські роботи від 30 до 40 годин або ж адміністративний арешт на строк до 7 діб. У разі вчинення тих самих дій протягом року штраф може сягнути 680 грн, тривалість громадських робіт збільшена до 60 годин, а адміністративний арешт становитиме вже 15 діб.

Також за домашнє насильство передбачена кримінальна відповідальність. У цьому випадку санкції значно суворіші, з тюремним ув’язненням. Зокрема, особі може бути присуджено громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, арешт на строк до 6 місяців, обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 2 років.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень